Η κυκλική οικονομία στο επίκεντρο του Coating Forum

Share on linkedin
Share on facebook
Share on email
Share on print

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το Coating Forum, την  Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2022, που διοργανώθηκε από το Institute of Coating Technologies (IoCT) και την Tsomokos Communications. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι βασικές προκλήσεις της μετάβασης της χημικής βιομηχανίας  σε μια κυκλική οικονομία, καθώς και οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο. Οι διακεκριμένοι ομιλητές ανέλυσαν τις τελευταίες αξιολογήσεις των πολιτικών βιωσιμότητας, ανέδειξαν τις τρέχουσες προκλήσεις και ευκαιρίες του κλάδου, δίνοντας μια ολιστική προσέγγιση για τις τάσεις της αγοράς.

Ανοίγοντας με την ομιλία του το συνέδριο, ο δρ. Ευριπίδης Τσαούσογλου, Managing Director, Institute of Coating Technologies (IoCT), σημείωσε ότι το Coating Forum αποτελεί τόπο ανταλλαγής ιδεών που θα οδηγήσουν σε προτάσεις και ζυμώσεις έτσι ώστε ως φορέας των απόψεων της βιομηχανίας, να εκπαιδεύσει τα μέλη του και τους νομοθέτες για τις βελτιώσεις που πραγματοποιούνται στον τομέα  και για την πρόοδο κάθε νέας προσπάθειας που μπορεί να οδηγήσει στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τη σειρά του, ο δρ. Γιάννης Κοντούλης, πρόεδρος Δ.Σ. του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυροπροστασίας Κατασκευών (ΕΛΙΠΥΚΑ), τόνισε πως το ΕΛΙΠΥΚΑ, με μέλη από τον τεχνικό κόσμο, τα πανεπιστήμια, τα τεχνολογικά ιδρύματα, τη βιομηχανία από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες χώρες, φιλοδοξεί να φέρει κοντά  όλους τους ενδιαφερόμενους με σκοπό την αλλαγή απόψεων για καλύτερες, ποιοτικότερες και ασφαλέστερες ελληνικές κατασκευές.

Στη συνέχεια, ο κ. Πάνος Σκαρλάτος, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) ανέφερε ότι η ελληνική χημική βιομηχανία υποστηρίζει τους στόχους για την κλιματική αλλαγή, την κυκλική οικονομία, την εξειδικευμένη γνώση και πληροφορία για τις χημικές ουσίες με οδηγό  την ανάλυση του κινδύνου (risk assessment). Παράλληλα τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας στρατηγικής που θα αναδείξει σε σημαντική παράμετρο της βιώσιμης ανάπτυξης, κατά τρόπο που θα επιτρέψει τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να είναι διεθνώς ανταγωνιστικές.

Ο κ. Karthik Ashok Kumar, Sustainability Officer του CEPE (European Council of the Paint, Printing Ink, and Artist’s Colours Industry), σημείωσε πως η βιωσιμότητα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των νομοθετών, των επιχειρήσεων αλλά πάνω από όλα της ίδιας της κοινωνίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον κύκλο ζωή των προϊόντων (LCA analysis), ο οποίος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας με την ποσοτικοποίηση όλων των παραμέτρων από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως την τελική εναπόθεση των προϊόντων μετά τη χρήση.

Όπως εξήγησε ο κ. Αριστοτέλης Νικολακόπουλος Διευθυντής R&D της VITEX, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και η δημιουργία πράσινων προϊόντων είναι μια συνεχής διαδικασία. Παράλληλα πρόσθεσε ότι στόχος είναι ο σχεδιασμός και η παραγωγή  αποτελεσματικών προϊόντων προστασίας που βρίσκουν την θέση τους στην κυκλική οικονομία και πολλαπλασιάζουν τον χρόνο ζωής και την χρηστικότητα του κάθε αντικειμένου, αποτρέποντας ή αναβάλλοντας την εκ νέου παραγωγή του και συνεπώς την μεγαλύτερη κατασπατάληση πόρων.

Ο κ. Δημητρης Νικολάκης Managing Director, KRAFT PAINTS ανέφερε πως τρία είναι τα κύρια στοιχεία που οδηγούν  τη βιομηχανία επικαλύψεων προς την αειφορία και αυτά είναι η υγεία, η κλιματική αλλαγή και η κυκλική οικονομία. Βασικός στόχος είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων  σε συνάρτηση με την ελαχιστοποίηση και την  πρόληψη απορριμμάτων. Παράλληλα σημείωσε πως στρατηγική και μακροπρόθεσμη προσέγγιση είναι αυτή  που εμπλέκει τον τελικό καταναλωτή τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «ένας μορφωμένος καταναλωτής συμβάλλει σε μια βιώσιμη ζήτηση».

Έπειτα, ο κ. Κωνσταντίνος Ασλάνης Διευθυντής R&D και Τεχνικής Υποστήριξης ISOMAT, σημείωσε πως η βιωσιμότητα αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και για αυτό η εταιρεία αναπτύσει και παράγει  όλο και περισσότερα προϊόντα υψηλής ποιότητας που συμβάλλουν στη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος διαβίωσης και εργασίας για τον άνθρωπο, ενώ παράλληλα μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της κατασκευής.

Η κα. Βιβή Δηλαβέρη, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ και Υπεύθυνη στην,Διεύθυνση Κλάδου Προσθέτων Σκυροδέματος & Τσιμέντου, NORDIA ανέφερε πως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η μείωση των κλιματικών επιπτώσεων αποτελεί την κύρια προτεραιότητα για την βιωσιμότητα. Οι έξι άξονες πάνω στους οποίους πρέπει να δουλέψουμε το επόμενο χρονικό διάστημα είναι, η ανάπτυξη της δυνατότητας της οικονομίας μας να καινοτομεί, η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η πράσινη ανάπτυξη, η αναβάθμιση της βιομηχανίας και η προσέγγιση επιχειρήσεων και κοινωνίας.

Από πλευράς του, ο κ. Αρμόδιος Γιαννίδης πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) και Διευθύνων Σύμβουλος της VITEX πρόσθεσε πως με τα καινοτόμα υλικά και τις υπηρεσίες, η χημική βιομηχανία αποτελεί πάροχο λύσεων για τον τομέα της υγείας και της προστασίας του περιβάλλοντος. . Ο κ. Γιαννίδης τόνισε ότι μόνο  τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η Κομισιόν με την Πράσινη Συμφωνία θεωρεί τη χημική βιομηχανία από τους βασικούς κλάδους της ευρωπαϊκής οικονομίας που συνεισφέρουν στη βιωσιμότητα, λόγω της ευρείας διεισδυσης της και της στήριξης που μπορεί να προσφέρει στην εφαρμογή των στόχων.

Η κα. Όλγα Ίτσιου Chief Operating Officer της DIMAND σημείωσε πως για να πετύχει αυτό το μοντέλο βιωσιμότητας, απαραίτητα συστατικά είναι η καινοτομία, η ανάλυση των επιπτώσεων ανάπτυξης σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής, η σωστή ποσοτικοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων ανάπτυξης, η διαφάνεια και η υιοθέτηση ορθών πιστοποιημένων πρακτικών αειφορίας

Έπειτα την σκυτάλη πήρε ο κ. Ανδρέας Αθανασόπουλος, Αναπληρωτής CEO της Eurobank Group και Chief transformation Officer, Digital, Retail | Executive Member of BoD Eurobank, ο οποίος σημείωσε πως είναι αναγκαία η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, ωστόσο, θα απαιτηθούν περισσότερες προσπάθειες από όλους. Πρόσθεσε πως οφείλουµε να θέσουµε την περιβαλλοντική βιωσιµότητα στο επίκεντρο των επενδυτικών επιλογών µας και ότι έχουμε πλέον τα εργαλεία για να το κάνουµε ώστε να παρέχουµε προσαρµοσµένη χρηµατοδοτική και πρακτική στήριξη προς τις επιχειρήσεις χωρίς να µένει κανείς στο περιθώριο.

Ακολούθως, η κα. Μαρία Αλεξίου, Senior ESG Advisor του ομίλου Tιτάν και Πρόεδρος του CSR Hellas, ανέφερε πως οι συνειδητοποιημένοι καταναλωτές είναι αυτοί που με τις επιλογές τους πιέζουν και απαιτούν στην πράξη από τον επιχειρηματικό κόσμο να ενστερνιστεί τις αρχές της υπευθυνότητας ως κλειδί για την βιωσιμότητα, τονίζοντας πως σήμερα περισσότερο από ποτέ, η ηγεσία της εταιρικής βιωσιμότητας αφορά στη δέσμευση με άλλες εταιρείες και ενδιαφερόμενους φορείς καθώς και φορείς χάραξης πολιτικής σε μια κοινή προσπάθεια για μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνία.

Ο κ. Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος, ιδρυτής DCarbon σημείωσε πως η αποτελεσματική εφαρμογή στρατηγικών ESG σε εταιρικό επίπεδο είναι το κλειδί  για τη βιώσιμη διαχείριση και για νέες αξιόπιστες χρηματοδοτικές ευκαιρίες στο πλαίσιο και της υλοποίησης του Green Deal, ενώ ο κ. Ιωάννης Σιδέρης Διευθυντής Βιώσιμης Ανάπτυξης στα Πλαστικά Θράκης, τόνισε πως βασική και κύρια πρόκληση για όλες τις εταιρίες είναι να αναλάβουν πρωτοβουλίες  για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία με στόχο τη μείωση του περιβαλλοντολογικού αποτυπώματος.

Χαρακτηριστικά  κα. Ολυμπία Δόλλα, Sustainable Construction Manager, Eurima & Vice President στην ECO Platform υπογράμμισε πως η αντιμετώπιση του greenwashing είναι το κλειδί για την ενδυνάμωση των καταναλωτών, ώστε να κάνουν βιώσιμες αγορές και να προωθήσουν την πράσινη μετάβαση. Κλείνοντας, ο κ. Μενέλαος Κόκκινος, Scheme Manager οf Environmental and Energy Management Systems στην ΤÜV AUSTRIA HELLAS έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της πιστοποίησης στην μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος στα προϊόντα και πως η μείωση των εκπομπών στον κατασκευαστικό τομέα είναι απαραίτητη για την επίτευξη των στόχων της κλιματικής ουδετερότητας.