Συνέντευξη του Δημήτρη Κοκκώνη στο περιοδικό Architect

Share on linkedin
Share on facebook
Share on email
Share on print

Οι πρωτοβουλίες και η αποστολή του Institute of Coating Technologies (IoCT). Δεν υπάρχει επαρκής εκπαίδευση των τεχνιτών στην παραγωγή, εφαρμογή και επιθεώρηση του χρώματος, επισημαίνει ο IoCT co-founder, Protective coatings R&D associate.

Σύμφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, είναι πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την οικοδοµική δραστηριότητα. Τι αλλαγές έχετε παρατηρήσει «εκ των έσω» στην οικοδοµική δραστηριότητα στην Ελλάδα; Θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια εξέλιξης ειδικότερα στο ζήτημα της ανακαίνισης;

Η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ ήταν πολύ ενθαρρυντικά. Συγκεκριμένα το πρώτο τρίμηνο του 2022 είχαν εκδοθεί περισσότερες οικοδομικές άδειες από το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021. Η εικόνα αυτή όμως άλλαξε λίγο το δεύτερο τρίμηνο, το οποίο παρουσίασε μια υστέρηση σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Συνολικά όμως, σε επίπεδο εξαμήνου εμφανίζεται μια μικρή αύξηση 1,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό. Τα γνωστά ζητήματα (γεωπολιτικές εξελίξεις, κόστος ενέργειας, κόστος πρώτων υλών, πληθωρισμός), έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη συνολική οικοδομική δραστηριότητα.
Οι βαφές και οι επιχρίσεις, ως γνωστόν, αποτελούν το τελευταίο στάδιο της οικοδομικής δραστηριότητας. Επειδή δεν υπάρχει σταθερός ρυθμός αποπεράτωσης των έργων και μπορεί να ποικίλει ανάλογα με διάφορους επιμέρους παράγοντες, είναι δύσκολο να έχουμε αξιοποιήσιμα στοιχεία των βαφών που σχετίζονται άμεσα με τις οικοδομικές άδειες. Η αύξηση του ρυθμού εργασιών βαφής κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022 οφείλεται εν μέρει και στην αυξημένη οικοδομική δραστηριότητα του 2021.
Αυτό που επίσης παρατηρείται αυτή τη στιγμή στην αγορά, είναι η πτώση ζήτησης προϊόντων λιανικής και η μείωση των DIY δραστηριοτήτων. Είναι προφανές ότι στο δεύτερο τρίμηνο παρατηρείται και στη λιανική η αντίστοιχη πτώση με τις οικοδομικές άδειες.

Για το επόμενο διάστημα οι προβλέψεις είναι θετικές και υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στους κύκλους του κλάδου. Η αυξημένη τουριστική κίνηση του φετινού καλοκαιριού, η μεγάλη ζήτηση τουριστικών ακινήτων από ξένους επενδυτές και η αύξηση της ζήτησης Airbnb, η αύξηση των τιμών των ενοικίων, είναι σημαντικοί παράγοντες και μπορούν να επηρεάσουν θετικά τις ανακαινίσεις. Εκτός όμως αυτών, τα μεγάλα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη (όπως η ανάπτυξη στο Ελληνικό), αλλά και τα κίνητρα που ανακοινώνονται για προσιτές κατοικίες, αναμένεται ότι θα δημιουργήσουν νέες δραστηριότητες και στον οικοδομικό κλάδο, γενικότερα.

Τέλος αξίζει να αναφερθεί η προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τον τίτλο «Renovation Wave». Η ανακαίνιση τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών κτιρίων αποτελεί ουσιαστική δράση και έχει επισημανθεί στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) ως βασική πρωτοβουλία για την προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στον κατασκευαστικό τομέα και την επίτευξη των στόχων. Δεδομένης της έντασης εργασίας του κλάδου των κατασκευών, στον οποίο κυριαρχούν σε μεγάλο βαθμό οι τοπικές επιχειρήσεις, οι ανακαινίσεις κτιρίων μπορούν επίσης να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ευρωπαϊκή οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19. Για να ξεκινήσει η ανάκαμψη, το σχέδιο της Επιτροπής υποστηρίζει περαιτέρω τις ανακαινίσεις κτιρίων της Ε.Ε. Για να επιδιώξει αυτήν τη διπλή φιλοδοξία των ενεργειακών κερδών και της οικονομικής ανάπτυξης, το 2020 η Επιτροπή δημοσίευσε τη στρατηγική «A Renovation Wave for Europe – Greening our buildings, creating jobs, improving lives» για να τονώσει την ανακαίνιση στην Ε.Ε. Στοχεύει να διπλασιάσει τα ετήσια ποσοστά ενεργειακής ανακαίνισης τα επόμενα 10 χρόνια. Εκτός από τη μείωση των εκπομπών, αυτές οι ανακαινίσεις θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που ζουν και χρησιμοποιούν τα κτίρια και θα δημιουργήσουν πολλές πρόσθετες πράσινες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό τομέα.

Με σχεδόν 34 εκατομμύρια Ευρωπαίους να μην μπορούν να αντέξουν οικονομικά να θερμάνουν σωστά τα σπίτια τους, η ανακαίνιση αντιμετωπίζει επίσης την ενεργειακή φτώχεια. Μπορεί να αντιμετωπίσει την υγεία και την ευημερία των ευάλωτων ατόμων με ταυτόχρονη μείωση των ενεργειακών λογαριασμών τους – όπως περιγράφεται στη σύσταση της Επιτροπής για την ενεργειακή φτώχεια, που αποτελεί επίσης μέρος της στρατηγικής του «Renovation Wave».

Διατηρείτε πολύ στενή συνεργασία με ευρωπαϊκούς οργανισμούς και αντίστοιχα ινστιτούτα. Βάσει αυτής εμπειρίας, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι μεγαλύτερες καινοτομίες που πρόκειται να επικρατήσουν στον σχεδιασμό και στα οικοδομικά-δομικά υλικά πάντα με γνώμονα τη βιωσιμότητα της κατασκευής;

Το ινστιτούτο είναι ήδη μέλος του ASTM και της διεθνούς ένωσης βαφέων (UNIEP), ενώ ταυτόχρονα έχει συνέργειες με το ερευνητικό ινστιτούτο Fraunhofer-Gesellschaft, το ινστιτούτο ICorr και τον εκπαιδευτικό οργανισμό Paint Inspector.

Πανευρωπαϊκά, στο παρελθόν, οι ολοένα και πιο αυστηροί κανονισμοί ήταν ο κύριος λόγος πίσω από την προσπάθεια της βιομηχανίας χρωμάτων και δομικών υλικών να αναπτύξει πιο φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα. Ωστόσο, έχει σημειωθεί μια θεμελιώδης αλλαγή στη ζήτηση για πιο βιώσιμες λύσεις αρχής γενομένης από την ευρύτερη κοινωνία ως αποτέλεσμα της ενισχυμένης ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα υγείας και κλιματικής αλλαγής. Αυτή η κοινωνική απαίτηση που υποστηρίζεται από περιβαλλοντικούς στόχους που έχουν τεθεί από τις ρυθμιστικές αρχές ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να θέσουν τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της λήψης αποφάσεων. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις και οι ΜΚΟ προσπαθούν να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα και να μεταβούν σε μια πιο κυκλική οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, το ινστιτούτο διοργάνωσε στην Αθήνα στις 19 Οκτωβρίου 2022 το 1ο Coating Forum με θέμα «Sustainable Colored Future» όπου ειδικοί από κάθε κλάδο κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Μπορούμε να οικοδομήσουμε βιώσιμα, αποδοτικά και προσιτά ταυτόχρονα;».
Τα δομικά υλικά εξελίσσονται συνεχώς μέσω της έρευνας των επιστημονικών φορέων αλλά και των τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης των εταιριών. Αν και θα ήταν δύσκολο και παράτολμο κάποιος να προβλέψεις τις καινοτομίες του μέλλοντος, οι 4 βασικοί άξονες για την ανάπτυξη τους στο άμεσο μέλλον είναι οι παρακάτω:

• Πιο φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η αναζήτηση περιβαλλοντικά βιώσιμων λύσεων είναι μια παγκόσμια τάση που επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωής μας. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Πράσινων Κτιρίων (WGBC) δημοσίευσε το 2017 ορισμένα ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι οικοδομικές δραστηριότητες αντιπροσωπεύουν το 36% της παγκόσμιας χρήσης τελικής ενέργειας και το 39% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που σχετίζονται με την ενέργεια. Ως εκ τούτου, το WGBC έθεσε ως στόχο να επιταχύνει τη δράση για την εξάλειψη των εκπομπών στον τομέα των κτιρίων και των κατασκευών έως το 2050.

Πριν από δεκαετίες, τα βιώσιμα επιχρίσματα ονομάζονταν φιλικές προς το περιβάλλον επιστρώσεις που εκπέμπουν πολύ μικρές ποσότητες πτητικών οργανικών ενώσεων (ΠΟΕ) κατά τη διαδικασία παραγωγής. Αλλά τώρα αυτός ο ορισμός έχει επεκταθεί σε πτυχές βιωσιμότητας. Σήμερα, οι εταιρείες προσπαθούν επίσης να επηρεάσουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και να εξετάσουν τις κοινωνικές επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους (προσέγγιση cradle to grave).

Εν μέσω της κρίσης του COVID-19 το έτος 2020, η παγκόσμια αγορά «βιώσιμων» επιχρισμάτων ήταν 92 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ προβλέπεται να φτάσει στα 124,2 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2027. Θα ήθελα, σε αυτό το σημείο, να επιστήσω την προσοχή στο φαινόμενο του «green washing», την προσπάθεια εταιρειών μέσω αβάσιμων ισχυρισμών για να εξαπατήσουν τους καταναλωτές να πιστέψουν ότι τα προϊόντα τους είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Η βρετανική ομοσπονδία επιχρισμάτων (BCF), μάλιστα, έχει κατηγοριοποιήσει και αναλύσει τους πιο συνηθισμένους παραπλανητικούς όρους.

• Έξυπνες λύσεις
Με στόχο τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών, οι κατασκευαστές εστιάζουν τις ερευνητικές τους προσπάθειες στην ανάπτυξη έξυπνων λύσεων. Τι σημαίνει έξυπνη λύση; Το κύριο χαρακτηριστικό των έξυπνων λύσεων είναι να παρέχουν στο προϊόν ένα πλήθος ιδιοτήτων που ικανοποιούν τις ανάγκες του πελάτη. Με αυτόν τον τρόπο, ο επαγγελματίας του κλάδου χρειάζεται μόνο να χρησιμοποιήσει ένα προϊόν για να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες, αυξάνοντας την απόδοση, βελτιστοποιώντας το χρόνο και τα υλικά.

• Απαιτήσεις στο επίπεδο φινιρίσματος
Εκτός από την προστασία από εξωτερικούς παράγοντες, η αισθητική πτυχή του επιχρίσματος γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Οι επιφάνειες συχνά λειτουργούν ως διαφημιστική πλατφόρμα και η επίτευξη μιας ξεχωριστής αισθητικής με παράλληλη απόκτηση φινιρίσματος υψηλής ποιότητας γίνεται ουσιαστικός παράγοντας.
Η προσφορά μιας ποικιλίας εξαιρετικά ανθεκτικών φινιρισμάτων με ποικιλία χρωμάτων (όπως χρώματα εφέ), που μέχρι τώρα ήταν χαρακτηριστικό του κλάδου φανοποιίας αυτοκινήτων, θα είναι μια τάση που θα δούμε στο εγγύς μέλλον. Ενώ παραμένει η τάση επιχρισμάτων που μιμούνται το ξύλο, το μάρμαρο ή την πέτρα και προσφέρουν όλα τα αισθητικά πλεονεκτήματα ενός «φυσικού» φινιρίσματος χωρίς κανένα από τα περιβαλλοντικά (και πρακτικά) μειονεκτήματα. Εκτός από αυτόν τον αισθητικό παράγοντα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα επιχρίσματα πρέπει να παρέχουν την απαραίτητη προστασία για κάθε υπόστρωμα.

• Μη επαγγελματίες βαφείς
Η άνοδος του κινήματος “Do It Yourself”, παγκοσμίως αλλά ακόμα και στην Ελλάδα, επηρεάζει επίσης τον τομέα των επιχρισμάτων σε πιο εγχώριο επίπεδο. Προϊόντα που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν μόνο σε εξειδικευμένους διανομείς γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα και φτάνουν στα χέρια μη επαγγελματιών βαφέων.
Η άφιξη των επιστρώσεων στον τομέα DIY θα οδηγήσει στην ανάπτυξη «φιλικών προς το χρήστη» λύσεων, προϊόντων που είναι πολύ εύκολο να εφαρμοστούν για τους μη επαγγελματίες χρήστες.
Αυτό θα επιφέρει μια ριζική αλλαγή στον τρόπο παρουσίασης αυτών των προϊόντων και ενημέρωσης του τελικού χρήστη. Ο χρήστης πρέπει να κατανοήσει το προϊόν και τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει κατά την εφαρμογή του, με προσιτό και εύκολο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του.

Πόσο κομβικός αναδεικνύεται ο ρόλος του χρώματος αλλά και του κτιριακού κελύφους στην ανακαίνιση οποιουδήποτε χώρου;

Όλα τα επιχρίσματα, αλλά και τα χρώματα, ως μια υποκατηγορία τους, έχουν σκοπό τη διακόσμηση και την προστασία των κατασκευών. Αυτό είναι το δίπτυχο στο οποίο στηρίζεται η εκπαιδευτική δραστηριότητα του Ινστιτούτου. Είναι γνωστή η σχέση που υπάρχει μεταξύ των αποχρώσεων και της ψυχολογίας των ανθρώπων. Μια αλλαγή των αποχρώσεων σε ένα εργασιακό ή σε ένα οικιακό περιβάλλον μπορεί να αλλάξει την ψυχολογία και να βελτιώσει σημαντικά την διάθεση των χρηστών του χώρου. Ενώ οι αρχιτέκτονες παρακολουθούν έντονα την αισθητική ελκυστικότητα των αποχρώσεων των επιχρισμάτων, μία από τις πιο σημαντικές ιδιότητες που αφορά όλους τους ενδιαφερόμενους είναι η ανθεκτικότητα του τελικού προϊόντος. Η απόδοση των επιχρισμάτων είναι βασική: όσο πιο ανθεκτική είναι η επίστρωση (π.χ. στην επένδυση, ένα κούφωμα παραθύρου, μια περσίδα κ.λπ.), τόσο λιγότερη είναι η ανάγκη συντήρησης ή επισκευής της επιφάνειας σε βάθος χρόνου. Η ανθεκτικότητα και η αντοχή στις καιρικές συνθήκες είναι δύο ίσως προφανή στοιχεία που μπορούν να ενισχύσουν σημαντικά τα διαπιστευτήρια βιωσιμότητας ενός κτιρίου. Αναμφισβήτητα λιγότερο προφανές, αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντικό, είναι ο καθαρισμός των επιχρισμάτων. Όταν η σύστασή τους είναι τέτοια που απαιτούν λιγότερο καθάρισμα, αυτό παρατείνει περαιτέρω τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, αλλά και μειώνει δραματικά τους κύκλους καθαρισμού και επομένως τα χημικά και το νερό που απαιτούνται για να διατηρήσουν μια επιφάνεια τόσο νέα όσο την ημέρα κατασκευής της.

Εκτός από τις αντοχές και τις ιδιότητες του ίδιου του επιχρίσματος, είναι γνωστό ότι τα επιχρίσματα προσφέρουν στο υπόστρωμα, προστασία από τη διάβρωση, από την ηλιακή ακτινοβολία, από την υγρασία και τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Αποτελούν δηλαδή μια εξαιρετική ασπίδα για την βιωσιμότητα και την διάρκεια ζωής των κατασκευών. Εκτός όμως από την διακόσμηση και την γενική προστασία, τα σύγχρονα υλικά μπορούν να έχουν και μια σειρά από άλλες ιδιότητες, δίνοντας πλεονεκτήματα στους χρήστες και στις κατασκευές. Επιχρίσματα σχεδόν μηδενικών εκπομπών οργανικών ενώσεων, παθητικής πυροπροστασίας, ψυχρά, φωτοκαταλυτικά, αντιμικροβιακά, αντιθαμβωτικά (antiglare), εύκολα καθαριζόμενα (easy-to-clean), αυτοδιορθωτικά (self-healing), υδατοαπωθητικά (water repellency), anti-graffiti είναι μόνο μερικά από τα επιχρίσματα που προορίζονται τόσο για το κτιριακό κέλυφος όσο και για τους εσωτερικούς χώρους (τοιχοποιία, πατώματα, έπιπλα κλπ). Έξυπνες λύσεις σαν κι αυτές αυξάνουν την αξία της ακίνητης περιουσίας, ενισχύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα ζωής των ανθρώπων (μεγαλύτερη άνεση, ποιότητα εσωτερικού αέρα, μειωμένος θόρυβος, μειωμένες ενεργειακές απαιτήσεις).

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη αύξηση και λόγω των προγραμμάτων ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ, σε συστήματα θερμοπροσόψεων, με στόχο την βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιρίων προκειμένου να γίνουν αποδοτικότερα ενεργειακά. Στα συστήματα αυτά, μετέχουν επιχρίσματα τα οποία προστατεύουν τη συνολική επένδυση, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις ενισχύουν τις συνολικές ενεργειακές επιδόσεις τους. Με τη ζήτηση πιστοποίησης κτιρίων σε περιβαλλοντικά πρότυπα και σχήματα πιστοποίησης (LEED, BREΕAM, WELL κλπ) να αυξάνεται συνεχώς, ο ρόλος και η σημασία των επιχρισμάτων αυξάνεται επίσης. Τα επιχρίσματα αντιπροσωπεύουν συνήθως μια πολύ χαμηλή επένδυση στο συνολικό κόστος ενός κτιρίου, αλλά μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε ένα πιο πράσινο κτίριο. Για παράδειγμα στο πρότυπο LEED v4 – το κόστος των επιχρισμάτων το οποίο είναι συνήθως λιγότερο από το 2% του κόστους ενός κτιρίου, μπορεί να ξεπεράσει το 10% των συνολικών πόντων. Κάτω από αυτό το πρίσμα καταλαβαίνει κανείς την σπουδαιότητα των επιχρισμάτων τις θετικές ιδιότητες που αναδεικνύονται από τη χρήση τους.

Υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένοι τεχνίτες στην Ελλάδα για να φέρουν εις πέρας και με επιτυχία μια ανακαίνιση; Τι αλλαγές εκτιμάτε ότι πρέπει να γίνουν τόσο από την πλευρά της πολιτείας όσο και της αγοράς για τη διασφάλιση της κατάρτισης των τεχνιτών και επαγγελματιών;

Στην Ελλάδα υπάρχει σημαντικός αριθμός έμπειρων τεχνιτών αλλά συγχρόνως υπάρχουν και πολλοί τεχνίτες που δεν έχουν σημαντική εμπειρία είτε λόγω της πρόσφατης ενασχόλησης τους είτε λόγω της παράλληλης ενασχόλησης τους και με άλλες δραστηριότητες. Η αλήθεια είναι ότι και αρκετοί από τους έμπειρους τεχνίτες αγνοούν πολλές φορές βασικά στοιχεία που αφορούν τα χρώματα (ορθή προετοιμασία των επιφανειών, σωστή χρήση των υλικού, υγιεινή και ασφάλεια, απόρριψη του προϊόντος) και δεν έχουν πολύπλευρη, αντικειμενική και επιστημονικά τεκμηριωμένη γνώση. Αυτό κυρίως οφείλεται στο κενό που υπάρχει στην τεχνική εκπαίδευση και κατάρτιση στον συγκεκριμένο κλάδο, είτε από δημόσιους φορείς ή και από ιδιωτικούς φορείς και οργανισμούς. Τις τελευταίες δεκαετίες δεν υπάρχει κάποιου είδους εκπαίδευση στον κλάδο των χρωμάτων παρά μόνο αρκετά προϊοντικά σεμινάρια εταιρειών παραγωγής και εμπορίας χρωμάτων και επιχρισμάτων. Παράλληλα στις πανεπιστημιακές και πολυτεχνικές σχολές η ενασχόληση με το χρώμα ως υλικό δεν είναι αρκετή. Δεν υπάρχει δυστυχώς σε καμία ανώτατη ή τεχνική σχολή κάποιο εξειδικευμένο μάθημα για την παραγωγή, εφαρμογή και επιθεώρηση του χρώματος. Αντίστοιχο κενό παρατηρείται και στα περισσότερα επαγγέλματα του κλάδου της οικοδομής.

Η σύγχρονη τάση όμως είναι οι τεχνίτες να πιστοποιούν την επάρκεια των γνώσεών τους και την ορθότητα της τεχνικής τους, όπως οι τεχνικοί μόνωσης και τεχνικοί τοποθέτησης ικριωμάτων. Πιστοποίηση όμως χωρίς εκπαίδευση τόσο σε θέματα τεχνικά αλλά και σε θέματα υγείας, ασφάλειας και περιβαλλοντικής ευαισθησίας δεν μπορεί να υπάρχει. Ταυτόχρονα στην Ελλάδα παρατηρείται έλλειψη τεχνιτών βαφέων για τον όγκο των οικοδομικών εργασιών που δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Για τον λόγο αυτόν δημιουργήσαμε το 2019 το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Χρώματος (Institute of Coating Technologies – IoCT) με στελέχη από την ελληνική βιομηχανία χρωμάτων και αποστολή να φέρει σε επαφή την ελληνική επιστημονική κοινότητα, το τεχνικό προσωπικό και όλους τους ενδιαφερόμενους που σχετίζονται ερευνητικά, εκπαιδευτικά και επαγγελματικά με το Χρώμα.

Η ίδρυση του Ινστιτούτου υπαγορεύτηκε από την ανάγκη δημιουργίας ενός φορέα κοινής έκφρασης και επικοινωνίας όλων όσοι επιθυμούν την ανάπτυξη του χρώματος στην Ελλάδα με απώτερο στόχο να αποτελέσει έναν πρότυπο ερευνητικό και επιμορφωτικό οργανισμό στην Ελλάδα στον τομέα των χρωμάτων και στην ανάδειξη στελεχών ικανών να υπηρετήσουν αποτελεσματικά τις σύγχρονες προκλήσεις.

Από την πλευρά της πολιτείας θα περιμέναμε να στηρίξει πιο ενεργά τέτοιες κλαδικές πρωτοβουλίες. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια έντονη συζήτηση από όλους τους φορείς, την πολιτεία, τους εργοδότες και τις κλαδικές ενώσεις ότι βασικός πυλώνας στην ανάπτυξη της χώρας είναι η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού. Ακόμα και στο Ελλάδα 2.0, που ανακοινώθηκε πρόσφατα, ο ένας από τους τέσσερις άξονες στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι η κατάρτιση. Παρ’ όλα αυτά στην πράξη δεν έχει επέλθει κάποια αλλαγή. Η χρηματοδότηση μέσω πρώην ΛΑΕΚ νυν ΕΛΕΚΠ έχει σχεδόν πρακτικά σταματήσει ενώ πλέον το ποσό που έχουν στην διάθεσή τους μικρές επιχειρήσεις δεν αρκεί για κάποιου είδους κατάρτιση. Το επάγγελμα του τεχνίτη βαφέα δεν είναι αναγνωρισμένο ενώ δεν ανήκει ούτε στα 202 επαγγελματικά περιγράμματα που έχει ανακοινώσει ο ΕΟΠΠΕΠ. Παράλληλα στην Ευρώπη έχουν ολοκληρωθεί από το 2020 ερευνητικά προγράμματα για την δημιουργία του μεταπτυχιακού προγράμματος του τεχνίτη βαφέα! Ενώ το επόμενο ερευνητικό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και το Ινστιτούτο, σκοπεύει να ανανεώσει το πρόγραμμα σπουδών, του επιπέδου EQF 4-6 (πτυχίο), με τις γνώσεις και τις δεξιότητες που πρέπει να αναπτύξει ο τεχνίτης βαφέας, πανευρωπαϊκά με γνώμονα την βιωσιμότητα των κατασκευών και τις ψηφιακές τεχνολογίες (AR).

Αναδημοσίευση απο τη σελίδα του Architect

Δημήτρης Κοκκώνης: Το χρώμα είναι αλληλένδετο με την προστασία των κατασκευών