Τα EPDs (Περιβαλλοντικές Δηλώσεις Προϊόντος) παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με την περιβαλλοντική απόδοση ενός προϊόντος. Ωστόσο, μπορεί να διαφέρουν στην εμφάνιση ανάλογα με τους Κανόνες Κατηγορίας Προϊόντων (PCRs) που ακολουθούν και τον οργανισμό που τα δημοσιεύει.
Ένα EPD καλύπτει τις εξής πληροφορίες:
- Γενικές πληροφορίες: Περιλαμβάνει στοιχεία για τον κατασκευαστή, το προϊόν, τα πρότυπα αναφοράς και το εύρος του EPD.
- Πληροφορίες κύκλου ζωής προϊόντος: Παρέχει λεπτομέρειες για τις ενότητες του κύκλου ζωής που καλύπτει το EPD.
- Μεθοδολογία αξιολόγησης κύκλου ζωής (LCA): Εξηγεί τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για την αξιολόγηση του κύκλου ζωής.
- LCA background information: Περιλαμβάνει εκτίμηση της ποιότητας των δεδομένων και ερμηνεία των αποτελεσμάτων.
- Δεδομένα περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Παρουσιάζει δεδομένα για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που εντοπίζονται στην αξιολόγηση.
- Δήλωση επαλήθευσης: Περιέχει τη δήλωση που επιβεβαιώνει την ακρίβεια και εγκυρότητα των δεδομένων του EPD.
Για να συγκρίνετε αποτελεσματικά διαφορετικά EPDs ή να εστιάσετε στα πιο σημαντικά στοιχεία ενός EPD, εξετάστε τα πέντε βασικά σημεία:
- Πρότυπα αναφοράς που χρησιμοποιούνται στο EPD Τα πρότυπα αναφοράς είναι οι επίσημες κατευθυντήριες γραμμές και επιστημονικές μέθοδοι για τον υπολογισμό και την αναφορά των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Για τα κατασκευαστικά προϊόντα, τα EPDs βασίζονται στα πρότυπα ISO 14040/14044, ISO 14025, EN 15804 ή ISO 21930.
- Περίοδος ισχύος Η περίοδος ισχύος αφορά το χρονικό διάστημα κατά το οποίο το EPD παραμένει ακριβές και σχετικό. Τα EPDs που έχουν ελεγχθεί από τρίτους ισχύουν για 5 χρόνια και μετά χρειάζεται να ανανεωθούν.
- Επαλήθευση: Είναι σημαντικό το EPD να έχει ελεγχθεί από ανεξάρτητο φορέα, κάτι που προσθέτει αξιοπιστία στα δεδομένα του.
- Περίληψη περιβαλλοντικών δεδομένων: Η περίληψη περιβαλλοντικών δεδομένων προσφέρει βασικές πληροφορίες για την περιβαλλοντική επίπτωση του προϊόντος. Περιλαμβάνει δεδομένα όπως το GWP-total (global warming potential), A1-A3 (kg CO₂e) και GWP-fossil A1-A3 (kg CO₂e).
- Declared unit: Η δηλωμένη μονάδα είναι το σημείο αναφοράς για τη μέτρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, π.χ., κιλά ή κυβικά μέτρα προϊόντος.
Πώς να συγκρίνετε διαφορετικά EPDs
Όταν οι κατασκευαστές, αρχιτέκτονες και μηχανικοί επιλέγουν προϊόντα με τη χαμηλότερη περιβαλλοντική επίπτωση, χρειάζεται να εξετάζουν τα εξής:
- Functional unit: Η σύγκριση πρέπει να βασίζεται στην ίδια λειτουργική μονάδα.
- Scope of the EPD: Τα EPDs μπορεί να έχουν διαφορετικά στάδια κύκλου ζωής (π.χ., cradle-to-gate, cradle-to-grave).Cradle-to-gate: Covers extraction of raw materials to manufacturing. Cradle-to-grave: Covers the entire lifecycle, from extraction to disposal. Cradle-to-cradle: Includes recycling at the end of life.
- System boundaries: Ελέγξτε ποιοι παράγοντες περιλαμβάνονται στο κάθε EPD.
- Κατηγορίες περιβαλλοντικών επιπτώσεων: Βεβαιωθείτε ότι και τα δύο προϊόντα αναφέρουν τις ίδιες κατηγορίες επιπτώσεων.
- Ποιότητα και πηγή δεδομένων: Τα πρωτογενή δεδομένα είναι πιο αξιόπιστα από τα δευτερογενή.
- Γεωγραφικές και χρονικές διαφορές: Τα δεδομένα πρέπει να αφορούν την ίδια γεωγραφική περιοχή και χρονική περίοδο.
- Assumptions and allocation methods: Βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιούνται οι ίδιες υποθέσεις στα EPDs.
- Πιστοποίηση και επαλήθευση: Τα EPDs πρέπει να είναι επαληθευμένα από ανεξάρτητο φορέα.
- Διάρκεια ζωής προϊόντος: Εξετάστε τη διάρκεια ζωής για κάθε προϊόν και συγκρίνετέ τα αναλογικά.
- Σύνθεση και δυνατότητα ανακύκλωσης: Λάβετε υπόψη την ανακυκλωσιμότητα του προϊόντος και τη μακροχρόνια αντοχή του.
Με βάση αυτούς τους παράγοντες, εξασφαλίζετε ότι συγκρίνετε τα προϊόντα με τρόπο που αντικατοπτρίζει την πραγματική περιβαλλοντική τους απόδοση, επιλέγοντας έτσι τα πιο οικολογικά προϊόντα.